Lustrumsymposium

Speciaal voor dit lustrum wordt er een symposium georganiseerd op Sociëteit ‘Minerva’. Met als thema ‘Muziek van alle kanten’ belooft dit een leerzaam symposium te zijn dat voor iedereen gratis toegankelijk is. De genodigde sprekers hebben allemaal op een andere manier te maken met muziek en zullen de hersenen van de luisteraars prikkelen door de diverse aspecten van muziek in de schijnwerpers te zetten. De dag eindigt met een borrel waar ook een act zal optreden om het sympsium met vrolijke noot af te sluiten.

Het hele evenement is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden; leden, reünisten, studenten, inwoners van Leiden en alle andere geïnteresseerden. Zorg er dus voor dat u op zondagmiddag 13 november naar Breestraat 50 gaat om een hele middag te genieten van muziek!

Meer informatie vindt u op het facebookevenement.

Programma

13:30: Opening
14:00: Kees Brunia – Brainwaves
14:00: Sierk van Terwisga – De harmonie der sferen – sterrenkunde met muziek
15:00: Boni Rietveld – Als muzijcheren zéér doet en muzijch verandert in ziek
16:00: Wouter Verhage – Zingen is communiceren
16:00: Ronald Visser – Wat doet klank met jou?
17:00: Zoutmus – Half Krab/Half Winegum

Sprekers

Kees Brunia
Kees Brunia studeerde medicijnen en psychologie, specialiseerde zich als zenuwarts, werd hoogleraar Fysiologische Psychologie aan de universiteit van Tilburg en is momenteel emeritus.
Hij schreef het boek ‘Het Brein’ dat u mee neemt op ontdekkingsreis door de geschiedenis van onze kennis over brein en gedrag.
Tijdens het symposium zal Kees Brunia praten over zijn wetenschappelijk werk dat ging over hersenen, die verondersteld worden ons gedrag te sturen, al weten we niet hoe. Om muziek te maken heb je handen, ogen, oren en gevoel nodig, dus al lezende bekruipt u misschien het vermoeden dat de schrijver van dit stukje het gaat hebben over bewegen, kijken en luisteren en hun relatie tot ons brein. Dat zou best kunnen natuurlijk, maar It ain’t necessarily so, zong Sportin’ Life in Porgy en Bess.

Sierk van Terwisga
Ook onze eigen Sierk van Terwisga zal spreken op het symposium volgende week.
In de sterrenkunde zijn we min of meer gedwongen te werken met beeldmateriaal: in tegenstelling tot licht kan geluid niet door het vacuüm van de ruimte bewegen. Het is op het eerste gezicht dus misschien vreemd om over sterrenkunde te praten op een symposium over muziek.

Maar indirect is er in het heelal genoeg te horen. Het pulseren van een rode reus, de botsing tussen twee zwarte gaten, en de banen van planeten zijn allemaal te vertalen in een akoestische handtekening. Door daar goed naar te luisteren, kunnen we – met onze muzikale intuïtie en een klein beetje natuurkunde – een idee krijgen hoe sterren er van binnen uitzien, hoe een zwart gat ontstaat, en waar een planetenstelsel vandaan komt. Misschien is het idee dat muziek en astronomie nauw verwant zijn dus niet eens zo ver gezocht.

Boni Rietveld
Als laatste komt ook dr. Boni Rietveld spreken op het lustrumsymposium. Als Sempre-reünist en fanatiek lid van de jazzband The Original Michigan Ramblers of Arrawarra is hij in zijn vrije tijd veel bezig met muziek.

In zijn lezing zal dr. Rietveld ingaan op de fenomenologie, diagnostiek, behandeling en algemene preventie van een aantal veelvoorkomende blessures bij musici.
Bij muziek worden voortdurend de grenzen van het menselijke kunnen afgetast. Daarnaast is er de stress van het publiek en de media. Uiterste precisie en controle van de fijne motoriek zijn essentieel, gepaard aan een groot uithoudingsvermogen.

De Nederlandse Vereniging voor Dans- en MuziekGeneeskunde (NVDMG) bevordert de gezondheidszorg voor (geblesseerde) dansers en musici en in het Haaglanden Medisch Centrum bestaat sinds 1993 een Medisch Centrum voor Dansers en Musici (MCDM) voor diagnostiek, behandeling en preventie van blessures die ontstaan (zijn) door – of hinderen bij – het musiceren.

Na een epidemiologisch overzicht van aantallen musici in Nederland, worden de verschillende blessures per muziekinstrument en de verdeling van de blessures naar anatomische regio besproken. Het blijkt dat vooral de strijkersgroep blessure gevoelig is.

Bij musici treden de klachten meestal op in de bovenste extremiteit, dus vanaf de schouder-nek regio tot in de vingertoppen: bijv. cervicobrachialgie op basis van insufficiënte houding,resulterend in thoracic outlet syndroom klachten. Verder het impingement syndroom van de schouder, de ulnarisneuropathie, focale dystonie (een controlestoornis in de hand van musici) en verschillende vormen van arthrose in de hand.

Wouter Verhage
Waarom zingen mensen eigenlijk? Wat beweegt mensen ten diepste om samen met anderen te zingen? Hoe komt het dat talent-programma’s als ‘The Voice’ zo ongekend populair zijn in alle lagen van de samenleving?

In een wervelende lezing gegeven door oud Sempre dirigent Wouter Verhage duiken we de evolutieleer in op zoek naar het muziekinstinct. Is muzikaliteit bij ieder mens aangeboren? Muziek wordt gezien als een taal, een manier van communiceren met de ander. Muziek komt niet van de goden, maar zit net als taal van bij de geboorte in het brein gebakken. Door te kijken naar de overeenkomsten en verschillen met het leren spreken van een taal komen er inzichten boven en kunnen we wetenschappelijke antwoorden vinden op dit soort vragen.

Ronald Visser
Naast lezingen over muziek hebben we ook een workshop van Ronald Visser.
Ronald Visser dirigeert koren en verzorgt zangworkshops waarbij het draait om de ervaring. Eén van zijn koren bestaat uit louter kankerpatiënten (De Helende Toon). In de workshop van het symposium wisselen klank, zang en oefening elkaar af. Hoe helpt klank jou om een gevoel te uiten. Kan je iemand ‘aanraken’ met jouw klank. Durf jij je stem te gebruiken ter genezing van jezelf of een ander. Is ‘gevoelig’ klinken alleen voor vrouwen of kunnen mannen het ook. Met humor benadert Ronald deze serieuze onderwerpen en lardeert hij zijn verhaal met opgewekte en swingende liederen. Een workshop voor kraaien en lijsters. Wie durft?

Zoutmus
Als muzikale act zal Zoutmus optreden! Het is een maffe wereld waar Grovert -de houten omelet- en Nicolaas -het dunne touwtje- doodnormale mensen zijn. De jongens van Zoutmus vertellen hun interpretatie van een leugensprookje. Onzin, met de nadruk op zin. Een mozaïek van absurde situaties, live muziek en droge humor. Steek je snor in de fik, de wereld is nu van kaas gemaakt. Ferrari, een razendsnelle afwisseling tussen muziek en theater.

 

 

poster-symposium